vrouwelijke audicien voert een oorcontrole uit bij een mevrouw

5 gemaakte fouten bij tinnitus

Heeft u last van oorsuizen? Maakt u zich geen zorgen, u bent niet alleen. Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben wel eens last van tinnitus en dit aantal is met de jaren steeds meer gestegen.

Tinnitus kan zich in verschillende vormen uiten. Hieronder leggen we de meest voorkomende mythes over tinnitus uit.

Op deze pagina:
  • Wat is tinnitus?
  • Tinnitus alleen bij harde muziek
  • Tinnitus gaat vanzelf weg
  • Tinnitus is een ongeneeslijke ziekte
  • Tinnitus en dieet
  • Effectieve remedie voor tinnitus?

Wat is tinnitus?

Werkende vrouw die last heeft van haar oren

Tinnitus wordt door patiënten omschreven als een sissend, rinkelend, zoemend of kloppend geluid dat altijd vooral opvalt als er nauwelijks geluid in de omgeving is. Zonder therapeutische behandeling of het gebruik van speciale tinnitusgeluiden, die ook in moderne hoortoestellen worden gebruikt, kan het vaak permanente suizen in de oren een zeer stressvolle metgezel in het dagelijks leven worden.

Hoewel tinnitus geenszins een geïsoleerd verschijnsel is, maar een realiteit voor de meerderheid van de mensen in Nederland, bestaan er nog steeds talloze vooroordelen over. Hieronder vindt u meer informatie over typische misvattingen over tinnitus.

Grafiek met informatie over tinnitus

Tinnitus mythe nr. 1: tinnitus komt alleen voor bij mensen die vaak naar concerten gaan of naar heel harde muziek luisteren

Harde muziek (ook via een koptelefoon) en lawaaiige concerten kunnen een oorzaak zijn van tinnitus. Tinnitus is geen ziekte op zich, maar een symptoom, een indicatie van een andere aandoening. Mensen van alle leeftijden, geslachten en professionele achtergronden kunnen er last van hebben. In de meeste gevallen treden de symptomen echter op tussen de 40 en 50 jaar. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Tinnitus mythe nr. 2: tinnitus gaat na een tijdje vanzelf weg

Veel mensen die aan tinnitus lijden, vertellen hun tinnitus niet graag aan vrienden, familie of kennissen – laat staan dat ze u om hulp vragen. In plaats daarvan hopen ze dat het suizen in hun oren vanzelf overgaat. Tinnitus veroorzaakt door medicatie of andere tijdelijke invloeden kan echt stoppen. In de meeste gevallen zal het vervelende suizen echter niet zomaar verdwijnen. Hoe sneller mensen hulp zoeken bij een specialist, hoe groter de kans op een snelle genezing of verlichting van de symptomen.

Tinnitus mythe nr. 3: tinnitus is een ongeneeslijke ziekte

mevrouw heeft haar handen over haar oren terwijl ze moeilijk kijkt

Zoals eerder gezegd, is tinnitus geen ziekte op zich. Als de werkelijke oorzaak kan worden herkend en behandeld, neemt de kans op verlichting van de stress die tinnitus veroorzaakt ook toe. Als tinnitus onbehandeld blijft, kan het vermoeidheid, depressie, angst en geheugenproblemen veroorzaken of een bestaande handicap verergeren. In de meeste gevallen kan tinnitus echter effectief en naar tevredenheid worden behandeld.

Tinnitus mythe nr. 4: tinnitus kan worden verholpen door je dieet te veranderen

Steeds weer worden bepaalde voedingsmiddelen of additieven verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van tinnitus. Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze veronderstellingen niet juist zijn. Hoewel een evenwichtige voeding en gezonde voeding over het algemeen een positief effect kunnen hebben op de behandeling van tinnitus, kan een verandering in dieet het probleem niet volledig wegnemen.

Tinnitus mythe nr. 5: er is geen effectieve remedie tegen tinnitus

koppel zit bij vrouwelijke audicien die een hoortoestel laat zien

Dit is misschien wel de grootste misvatting. Specialisten kunnen vaststellen of en in welke mate iemand last heeft van tinnitus. Dit is de eerste stap in de behandeling van de symptomen, omdat dan bepaalde behandelmethoden kunnen worden aanbevolen. Het gebruik van tinnitus noisers, vaak in combinatie met andere vormen van therapie, is gebaseerd op het individuele gehoorprofiel en richt zich ook op de psychologische en emotionele symptomen die vaak gepaard gaan met tinnitus.

Als u meer informatie wilt over tinnitus of specifieke vragen hebt, kunt u ook onze getrainde audiciens bellen voor advies. We geven u graag gratis en vrijblijvend advies over alle onderwerpen, zoals modellen met tinnitusgeluiddempers, prijsklassen van hoortoestellen en nog veel meer.

Conclusie:

Tinnitus wordt door patiënten omschreven als een sissend, rinkelend, zoemend of kloppend geluid dat altijd vooral opvalt als er nauwelijks geluid in de omgeving is. Er zijn meerdere mythes over tinnitus. Bijvoorbeeld, veel mensen denken dat tinnitus alleen voor komt bij harde muziek, dat tinnitus na een tijdje vanzelf weggaat, dat het een ongeneeslijke ziekte is, dat het via dieet verholpen kan worden en zelfs dat er geen effectieve remedie tegen tinnitus is.

De laatste is ook de grootste misvatting. Specialisten kunnen vaststellen of en in welke mate iemand last heeft van tinnitus. Dit is de eerste stap in de behandeling van de symptomen, omdat dan bepaalde behandelmethoden kunnen worden aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld het gebruik van een tinnitusgeluiddemper.

Veelgestelde vragen over tinnitus:

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Er zijn veel verschillende oorzaken van tinnitus. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende lichamelijke en psychische oorzaken:

Fysieke oorzaken:

Mentale oorzaken:

  • Depressie
  • Angststoornissen
  • Stress
Hoe klingt tinnitus?

Tinnitus wordt meestal omschreven als suizen, zoemen, sissen of suizen in de oren. Afhankelijk van de ernst kan tinnitus een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Is tinnitus geneesbaar?

Acute tinnitus kan worden behandeld met medicijnen of gedragstherapie. Fysiotherapie en actieve ontspanningsmethoden om stress te verminderen, zoals meditatie, kunnen tinnitus bestrijden.

Tinnitus wordt na drie maanden als chronisch beschouwd. Dit kan het dagelijks leven van een persoon met tinnitus enorm beperken.

Wat doet een tinnitus-noiser?

Tinnitusgeluiden kunnen worden gemaskeerd met behulp van een tinnitus noiser. Deze functie is geïntegreerd in speciale hoortoestellen en produceert een aangenaam geluid dat stiller is dan het tinnitusgeluid. Hierdoor filteren de hersenen beide geluiden zodat ze niet meer worden waargenomen.

De bekende en grote aanbieders als SigniaPhonak, Hansaton en Starkey bieden hoortoestellen aan met een geïntegreerde tinnitusmaskeerder.