Oorstukjes en otoplastieken
Oorstukjes worden op maat gemaakt en hebben de mogelijkheid om een hoortoestel direct aan de gehoorgang te verbinden. Ze zijn ofwel bevestigd aan de geluidkanaal van achter-het-oor (AHO) hoortoestellen, of ze zitten vast aan de behuizing van een in-het-oor (IHO) hoortoestel en worden direct in het oor geplaatst. Zo zorgen deze maatwerk oorstukjes voor een optimale pasvorm van het gehoorapparaat in de oorschelp en kunnen ze bij ernstige vormen van gehoorverlies het effect van het hoorapparaat bevorderen.
Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over het onderwerp oorstukjes en otoplastieken samengevat. Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook contact opnemen met onze hoor experts – gratis en vrijblijvend. Wij adviseren u individueel, maken naar wens een afspraak bij een audicien in uw omgeving en bevelen u een hoortoestel aan dat bij uw hoorsituatie past. Bel ons gerust op of vul het formulier op deze pagina in. Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9:00 tot en met 18:00.
Op deze pagina:
- Een oorstukje of een otoplastiek?
- Op maat gemaakt
- Draagcomfort
- Otoplastieken als gehoorbescherming
Een oorstukje of een otoplastiek?
Hoewel de twee woorden soms als synoniemen gebruikt worden, zijn oorstukjes en otoplastieken niet hetzelfde. Waar een oorstukje een op maat gemaakt onderdeel van een hoortoestel is, is een otoplastiek simpelweg op maat gemaakte gehoorbescherming. De otoplastiek dient er dus niet voor om het gehoor te verbeteren. Beiden worden door de audicien op basis van een afdruk van de gehoorschelp en -gang op maat gemaakt. Bij audibene verzorgen we alleen maatwerk voor oorstukjes en geen otoplastieken.
Op maat gemaakt
Het buitenoor – oftewel de oorschelp – is net zo individueel als een vingerafdruk, evenals het binnenoor en de gehoorgang. Om het oorstukje of de otoplastiek van de optimale grip te voorzien, met er een op maat gemaakte afdruk van de oorschelp en een deel van de gehoorgang gemaakt worden.
Oorstukjes worden dus voor iedere hoortoesteldrager op maat gemaakt, mits dit nodig is. De vorm van het oor is de basis voor het oorstukje of de otoplastiek. Hiervoor maakt de audicien een oorafdruk. De audicien drukt voorzichtig een zacht materiaal in het relevante deel van de gehoorgang. Hiervoor wordt een speciaal siliconen materiaal gebruikt wat vanzelf hard wordt in de gehoorgang. Op deze wijze kan een nauwkeurige afdruk gemaakt worden die zijn vorm behoudt. Het oorstukje of otoplastiek wordt in de meeste gevallen vervaardigd in een speciaal laboratorium. Een oorafdruk maken wordt door een professioneel opgeleide audbicien volledig ongevaarlijk uitgevoerd.
Draagcomfort
Afhankelijk van de gesteldheid en gevoeligheid van de oorschelp en de gehoorgang kunnen verschillende kunststoffen zoals acryl of siliconen bij de productie van de oorstukjes worden gebruikt. Deze kunnen van elkaar verschillen in materiaaleigenschappen en hardheidsgraad. De drager zal de hoorapparaten met oorstukjes of de otoplastieken in het algemeen meerdere uren per dag dragen en het is de bedoeling dat dit niet voelt als een vreemd en storend voorwerp in het oor. Hier wordt voor gezorgd door het juiste materiaal te kiezen.
In het geval dat een (hoortoestel)drager allergisch is voor de gebruikelijke kunststoffen kunnen oorstukjes of otoplastieken ook met een anti-allergie coating geproduceerd worden. De precieze pasvorm en een hoog draagcomfort zijn de belangrijkste eigenschappen van een maatwerk oorstukje.
Otoplastieken als gehoorbescherming
Een otoplastiek is op maat gemaakte gehoorbescherming, die ook als een soort ‘speciale koptelefoon’ dient. Hij beschermt het gehoor en tegelijkertijd wordt het geluid doorgestuurd. Voornamelijk bij muzikanten en professionele musici – maar ook bij professionele beroepsgroepen waarbij uitstekende spraak- en toonverstaan een vereiste is – kan er beroep gedaan worden op maatwerk gehoorbescherming.
In tegenstelling tot eenvoudige isolatiematerialen, vervormen otoplastieken met speciale filters het geluid en de frequentierespons van muziek of spraak niet en wordt het geluid, ondanks de ruisbeperking, onveranderd naar het binnenoor geleid. Otoplastieken en dergelijken worden vaak gebruikt door muzikanten en zangers, of bijvoorbeeld presentatoren op de radio en televisie, journalisten en veiligheidstroepen. Deze beroepen gaan meestal gepaard met veel omgevingsgeluid en deze mensen willen ondanks dit achtergrondgeluid goed horen en duidelijk verstaan worden. De prijs van otoplastieken hangt volledig af van de toepassing en gebruikte materialen, systemen en filters.