Gehoorverlies
In Nederland zijn er duizenden mensen die last hebben van gehoorverlies of slechthorendheid. Dit is een vervelende situatie, omdat het vaak isolerende en deprimerende effecten heeft. Maar gelukkig is het geen aandoening waar niets aan te doen is: tegenwoordig zijn er heel kundige oplossingen om gehoorverlies te compenseren en te verlichten.
Op deze pagina:
- Bij wie komt gehoorverlies voor?
- Gehoorverlies herkennen
- Soorten gehoorverlies
- Gehoorverlies en algehele gezondheid
- Oorzaken gehoorverlies
- Verschillende ooraandoeningen
- Hulp bij gehoorverlies
- Andere nuttige tips en advies
Bij wie komt gehoorverlies voor?
Problemen met het gehoor komen in alle lagen van de bevolking voor. Ook kan gehoorverlies op iedere leeftijd optreden. Zo had in 2013 bijna 2 op de 1000 pasgeboren kinderen een minder goed gehoor. 1 op de 1000 had zelfs gehoorverlies aan beide oren. Wel neemt de kans op slechthorendheid op latere leeftijd toe, vanwege de geluidsniveaus waar men in hun leven mee te maken hebben gehad. Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2012 van de GGD, het CBS en het RIVM heeft 17% van de 19-plussers moeite met het volgen van een groepsgesprek. Voor 65-plussers verdubbelt dat percentage bijna: van deze leeftijdsgroep heeft namelijk 32% moeite om een groepsgesprek te volgen. Dit begint vaak met hoge tonen gehoorverlies, maar er zijn nog veel meer vormen van gehoorverlies.
Hoe herken ik gehoorverlies?
Hoe herken ik gehoorverlies? Wanneer heb ik een gehoorapparaat nodig? Onze getrainde hoor-experts hebben alle belangrijke informatie voor u samengesteld om gehoorverlies te herkennen en te behandelen. We staan ook graag telefonisch voor een gratis consult tot uw beschikking.
Soorten gehoorverlies
Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben en verschillende gebieden van het gehoor beïnvloeden. Naast ouderdomsslechthorendheid – presbyacusis – wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen hoge tonen gehoorverlies, geleidingsslechthorendheid of gehoorverlies in het binnenoor (perceptief gehoorverlies). Op de volgende pagina: vormen gehoorverlies en onderstaande overzicht hebben we de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.
Wat zijn de oorzaken
Over de afgelopen 25 jaar is er in Nederland geen duidelijke toe- of afname aan slechthorendheid waargenomen. Wel zijn sommige oorzaken minder sterk geworden en zijn er nieuwe oorzaken bijgekomen die een gevaar voor de gezondheid van de oren vormen. Tegenwoordig zijn de grootste oorzaken van gehoorverlies:
- Lawaai op het werk
- Harde muziek
- Ouderdom
Naast hard geluid zijn er ook andere problemen aan het oor, waarbij gehoorverlies vaak een symptoom is. Voorbeelden hiervan zijn:
Ervaart u aanhoudende gehoorproblemen en heeft u zelfs een voorschrift voor een gehoorapparaat van uw KNO-arts? Onze deskundige audiciens staan graag tot uw dienst voor een kosteloos en geheel vrijblijvend advies bij de keuze van een modern hoorapparaat. We beantwoorden graag al uw vragen over het uitproberen van gehoorapparaten, de prijs van een gehoorapparaat en meer.
Gehoorverlies en uw gezondheid
Een goed gehoor speelt niet alleen een cruciale rol in communicatie, maar ook in het algemene welzijn. Goed gehoor heeft niet alleen een positief effect op de geestelijke gezondheid, maar beïnvloedt ook veel alledaagse situaties. Via de onderstaande artikelen informeren wij u graag over waarom goed gehoor zo’n belangrijke bijdrage levert aan de algehele gezondheid.
De verschillende ooraandoeningen
De symptomen van ooraandoeningen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren: van slechthorendheid tot afscheiding (de zogenaamde “oorloop”), pijn en zelfs duizeligheid. Naast een ziekte kan ook een vreemd voorwerp of verstopping, veroorzaakt door oorsmeer, vergelijkbare symptomen veroorzaken. Als u aanhoudende klachten heeft, is het essentieel om een onderzoek door uw KNO-arts te laten uitvoeren. In het overzicht vindt u belangrijke informatie over symptomen, oorzaken en behandelingsmogelijkheden voor ooraandoeningen.
Tinnitus is bijvoorbeeld een veelvoorkomende aandoening in Nederland. De Stichting Hoormij meldt dat volgens onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) circa 10 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan tinnitus. De oorsuizen die bij dit ziektebeeld horen zijn voor 10 procent van de getroffenen heel erg vervelend. Ongeveer 25.000 Nederlanders hebben zoveel last van tinnitus dat ze er psychosociale problemen door ondervinden. Een tinnitusmaskeerder kan helpen de symptomen van tinnitus te onderdrukken of verlichten.
Wilt u weten of u met uw aandoening een gehoorapparaat kan nemen of moet nemen. Neem dan gerust contact op met onze hoor-experts.
Hulp bij gehoorverlies
Tegenwoordig worden er veel oplossingen aangeboden voor slechthorendheid. Voor de meeste mensen is een gehoorapparaat de meest geschikte oplossing. De stap naar een hoortoestel is voor veel mensen echter nog groot – dit komt vaak doordat een hoorapparaat geassocieerd wordt met ouderdom. Maar het mooie van een hoortoestel is juist dat het u helpt weer actief mee te doen aan de maatschappij en volop te genieten van het leven. Een gehoorapparaat is niets om u voor te schamen. En als u er toch tegenop ziet om er een te dragen, zijn veel hoorapparaten tegenwoordig zo onopvallend ontworpen, dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn.Er is geen reden om rond te blijven lopen met gehoorproblemen. Slechthorendheid of tinnitus gaan in de regel helaas niet vanzelf over, maar er valt vaak met de juiste apparatuur goed mee te leven.
De hoor-experts van audibene helpen u graag bij het vinden van het juiste hoortoestel. Zij doen dat via het drie-stappen-plan: Eerst krijgt u een telefonisch adviesgesprek op basis van wat u in onze vragenlijst hebt ingevuld. Dan bezoekt u een van onze partneraudiciens of laat u een mobiele audicien bij u thuis komen. Tijdens uw afspraak wordt u verder geadviseerd en wordt er meteen een passend gehoorapparaat bij u aangemeten. Hierna kunt u tijdens een vrijblijvende proefperiode uw nieuwe hoorapparaat testen. Bent u tevreden en ervaart u een beter gehoor? Dan pas hoeft u tot de werkelijke aanschaf overgaan. Probeer onze service dus gerust en ontdek de vele mogelijkheden om beter te kunnen horen!
Ontdek onze hoortoestellen
Andere tips en nuttige informatie
Hoe maak ik mijn oren op de juiste manier schoon? Welke huismiddeltjes helpen bij oorpijn? Gaat tinnitus vanzelf weer weg? We beantwoorden deze en andere vragen in de categorie Nuttige kennis over oorgezondheid.
Samenvatting
In Nederland hebben duizenden mensen last van gehoorverlies of slechthorendheid, wat vaak isolerende en deprimerende effecten kan hebben. Gehoorverlies kent daarbij verschillende vormen, waaronder perceptief gehoorverlies, hoge tonen gehoorverlies, ouderdoms-slechthorendheid en geleidingsslechthorendheid. Oorzaken variëren van lawaai op het werk en harde muziek tot ouderdom. Er zijn ook verschillende ooraandoeningen, zoals tinnitus, de ziekte van Menière en otosclerose. Het is belangrijk om gehoorproblemen serieus te nemen en bij aanhoudende klachten een KNO-arts te raadplegen. Hoortoestellen bieden effectieve oplossingen voor slechthorendheid, en de hoor-experts van audibene helpen graag bij het vinden van het juiste hoortoestel via een drie–stappen–plan, inclusief telefonisch adviesgesprek, bezoek aan een audicien, en een vrijblijvende proefperiode. Nuttige informatie over oorgezondheid, het schoonmaken van oren, tips voor gehoorbescherming, en meer is beschikbaar op audibene.nl.
Veelgestelde vragen
Welke soorten gehoorapparaten zijn er?
Hoorapparaten zijn onderverdeeld in twee verschillende ontwerpen. In-het-oor hoorapparaten zitten direct in de gehoorgang en zijn bijzonder onopvallend. Achter-het-oor hoortoestellen zitten achter de oorschelp buiten de gehoorgang en zijn uitgerust met handige technische functies.
Daarnaast worden de soorten gehoorapparaten gecategoriseerd op basis van de technologie. Er zijn hoortoestellen met oplaadbare batterijen, met op maat gemaakte oorstukjes en met geïntegreerde Bluetooth of tinnitusmaskeerderfuncties.
Hoeveel kost een hoortoestel?
De prijs van gehoorapparaten is grotendeels afhankelijk van het model, uw gehoorverlies en uw behoeften. Hoe erger uw gehoorverlies, hoe hoger de prijs meestal uitvalt. Dit omdat de technologie bij zwaar gehoorverlies vaak erg geavanceerd moet zijn en dit meer kosten met zich mee brengt. Voor uitgebreid advies over uw persoonlijke hoorsituatie kunt u altijd bellen naar 030 203 01 41.
Kan ik online gehoorapparaten kopen?
In sommige landen, zoals de VS, is het mogelijk om hoorapparaten online te kopen. In Nederland is dit niet het geval – doordat gehoorapparaten complexe apparaten zijn, is het alleen mogelijk om bij een fysieke audicien een hoortoestel aan te schaffen. De audicien meet uw gehoorverlies en stelt uw toestel daarop af. Dit is een nauwkeurig werkje en kan niet geautomatiseerd worden.
Bij audibene kunnen we u wel in contact brengen met een lokale audicien, of een van onze mobiele audiciens bij u thuis laten komen. Gemakkelijker kan niet!
Heb ik een hoortoestel nodig?
We maken onderscheid tussen tijdelijk en permanent gehoorverlies. Bij audibene praten we dagelijks met mensen die al lange tijd last hebben van gehoorverlies.Dit zijn de volgende zes meest voorkomende tekenen van gehoorverlies (op onze pagina “tekenen van gehoorverlies” leest u hier meer over):
- Hoge volumes op de TV en andere apparaten
- Gesprekspartners lijken te mompelen
- Achtergrondgeluid lijkt luider dan spraak
- Telefoongesprekken alleen met de luidspreker
- Herhaalde verzoeken om herhaling
- Omgeving adviseert een gehoorapparaat
Als je op de meeste punten ‘ja’ kunt zeggen, is het duidelijk dat u permanent gehoorverlies heeft en een hoortoestel wordt aangeraden. U kunt meer vinden op de volgende pagina: “heb ik een hoortoestel nodig?” Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze hoor-experts voor verdere vragen of advies.
Welke hoorapparaat heb ik nodig?
De hoortoestelmarkt zit vol met allerlei verschillende merken en modellen. Dit maakt het soms lastig om uit te vinden welk gehoorapparaat past bij uw hoorsituatie. Verschillende merken zijn gespecialiseerd in verschillende dingen, en daarom hangt het juiste hoorapparaat voor u af van uw levensstijl en behoeften. Er zijn grofweg drie categorieën gehoorapparaten.
- De in-het-oor modellen zijn het kleinst; deze verdwijnt zelfs volledig in uw gehoorgang. Hierdoor zien mensen (soms zelfs naasten zoals vrienden of familie) niet dat u hoortoestellen draagt. Wel zijn deze toestellen vanwege het kleine formaat wat beperkt in de functies die erop zitten. Zo zijn deze toestellen niet oplaadbaar en zit er ook geen Bluetooth op. Ze kunnen wel verbonden worden met de Signia App of de audibene HORIZON® App. De in-het-oor hoorapparaten zijn het meest geschikt voor licht tot middelmatiggehoorverlies.
- De gehoorapparaten met de luidspreker in het oor (RIC) zijn ondanks hun ietwat grotere formaat nog steeds heel klein en onopvallend. De behuizing van het toestel verdwijnt bijna feilloos achter uw oorschelp, en een dun draadje verbindt de behuizing met de speaker die in uw gehoorgang zit. Deze toestellen hebben meer functies dan de in-het-oor hoorapparaten, zoals Bluetooth connectiviteit en (eventueel) oplaadbare batterijen. Bovendien kunnen ze verbonden worden met de Signia app of de audibene HORIZON® App. Het luidspreker-in-het oor (RIC) model is zeer geschikt voor middelmatig tot zwaar gehoorverlies.
- Tot slot is er nog het achter-het-oor gehoorapparaat, waarbij de speaker in de behuizing achter het oor zit. Dit is het grootste model, hoewel ook dit model nog steeds klein is en ook steeds kleiner zal worden in de toekomst. Bij dit model wordt het geluid door de speaker achter de oorschelp opgevangen en via een draadje doorgegeven aan het oor. Deze modellen zijn het meest geschikt voor zwaar gehoorverlies, hoewel sommige mensen met middelmatig gehoorverlies ook liever dit model hebben dan een luidspreker-in-het-oor (RIC) model.
Meer informatie: gehoorapparaten
Waarom een premium hoortoestel?
Hoortoestellen van topklasse maken gebruik van de nieuwste technologie en bieden veel geavanceerde functies zoals spraakherkenning, Bluetooth en batterijtechnologie. Bovendien zijn alle premium gehoorapparaten onopvallend en discreet. Prijzen voor onzichtbare hoorapparaten bevinden zich in het premium segment, omdat ze bijzonder klein zijn, maar tegelijkertijd zijn uitgerust met veel handige functies. Deze extra functies verhogen het draagcomfort, verbeteren de geluidskwaliteit en zorgen voor een algehele betere luisterervaring.
Hoe lang kan ik een hoorapparaat uitproberen?
Over het algemeen moeten gehoorapparaten een paar weken worden getest zodat de hersenen kunnen wennen aan het nieuwe gehoor. Gedurende ongeveer een maand moet de audicien regelmatig langskomen om de apparaatjes perfect af te stemmen op uw persoonlijke behoeften. Bij audibene adviseren we doorgaans een proefperiode van 30 dagen. Gedurende deze periode raden we u aan niet meer dan twee verschillende soorten hoortoestellen te testen om uw hersenen niet te veel te belasten. Dankzij het zorgvuldige overleg tussen audibene en de audicien garanderen we dat u het juiste toestel krijgt.
Hoe onderhoud ik mijn gehoorapparaat?
U draagt uw gehoorapparaat waarschijnlijk dagelijks – bij weer en wind. Daarom is het belangrijk dat u deze goed schoonhoudt en regelmatig het filter en de dome of sleeve vervangt. Wij snappen dat u dit misschien lastig vindt, en daarom willen we u graag helpen: op deze pagina: “hoe onderhoud ik mijn gehoorapparaten“, vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw hoortoestel goed te onderhouden en het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan. Hier vindt u informatie over het schoonmaken, het filter vervangen, de batterij vervangen en een aantal veelgestelde vragen. Bovendien kunt u via bovenstaande knop een overzicht vinden van alle nazorgpakketten die audibene aanbiedt en leggen we uit hoe u deze kunt bestellen.