Hoe moet ik mijn oren schoonmaken?
Alle zoogdieren produceren hun hele leven oorsmeer. Wij mensen vinden deze nuttige en belangrijke afscheiding vaak vervelend en nemen vaak onze toevlucht tot drastische maatregelen om onze oren ervan te ontdoen.
Hier leggen wij uit waarom overmatige oor hygiëne schadelijk is – en hoe u uw oren op een gezonde manier kunt schoonmaken.
Op deze pagina:
- Wat is oorsmeer?
- Wat te doen bij teveel oorsmeer?
- Gebruik van wattenstaafjes
- Gebruik van oorkaarsen
- Reinigen tot aan de gehoorgang
- Feiten over oorsmeer
Wat is oorsmeer eigenlijk?
Het zogenaamde cerumen dient om de oren te beschermen en – velen vinden het misschien moeilijk te geloven – om ze zelf schoon te maken! Oorsmeer is daarom een belangrijke en nuttige lichaamsafscheiding. Door de kleverige consistentie vangt het vuil, dode huidschilfers en haar op en transporteert het deze naar buiten met behulp van de trilhaartjes. De afscheiding heeft ook hydraterende eigenschappen. Dit houdt het binnenoor heerlijk soepel, wat een belangrijke voorwaarde is voor de natuurlijke reinigingsfunctie. Oorsmeer werkt ook als een soort “beschermend schild”, want het heeft een antibacteriële werking en beschermt tegen schimmelinfecties.
Wat moet ik doen als ik teveel oorsmeer heb?
Als het lichaam een overmatige hoeveelheid oorsmeer produceert, of als het natuurlijke verwijderingsproces is verstoord door handmatige manipulatie, kan zich een prop in de gehoorgang vormen. Dit verwijderen is een natuurlijke impuls. Maar let op: voorwerpen zoals nietjes of haaknaalden horen niet thuis in de gehoorgang!
Zij zijn helemaal niet geschikt voor het reinigen van het oor, omdat ze het trommelvlies kunnen irriteren. De gehoorgang als geheel is een extreem gevoelige structuur – en dus kan blijvende schade aan het oor niet worden uitgesloten met zo’n radicale reinigingsmethode.
Wattenstaafjes slechts beperkt geschikt
Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om hun oren schoon te maken. De meeste mensen realiseren zich echter niet dat deze slechts in beperkte mate geschikt zijn voor het verwijderen van oorsmeer. Hoewel wattenstaafjes goed zijn om te gebruiken, mogen ze ook niet in de gehoorgang worden gestoken: ze duwen het oorsmeer, dat eigenlijk op weg is naar buiten, meestal diep in de gehoorgang. Dit bevordert de vorming van propjes en kan leiden tot een pijnlijke ontsteking van het oor.
Het oor voorzichtig reinigen met oorkaarsen?
Anderen zien oorkaarsen als een alternatief voor wattenstaafjes. Oorkaarsen zijn lang, dun en trechtervormig en beloven de oren schoon te maken door negatieve druk te creëren. Dit wordt verondersteld het oorsmeer naar buiten te trekken. Ondanks dat bij deze methode gunstiger lijkt omdat u niet in het oor aan het prikken bent, is deze methode slechts beperkt geschikt. Brandwonden aan het gezicht en de oorschelp kunnen hier niet worden uitgesloten. Het is niet ongewoon dat het hete oorsmeer de gehoorgang binnendringt en het trommelvlies beschadigt. Maar hoe maakt u uw oren goed en veilig schoon?
Alleen tot aan de gehoorgang!
Voor een regelmatige reiniging is het voldoende om het oorsmeer uit het buitenoor te verwijderen met een vochtige doek of een wattenstaafje. Lauw water helpt om de afscheiding te verzachten. Huismiddeltjes zoals verwarmde olijf- of amandelolie en speciale oordruppels en sprays kunnen ook helpen om het oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen.
Als uw oor al overmatig veel oorsmeer heeft geproduceerd, is het raadzaam om naar een huisarts te gaan. Als het oorsmeer in contact komt met water, zwelt het namelijk op. Hierdoor bestaat het risico dat een prop die zich al aan het vormen is, zich stevig vastzet in de gehoorgang. U merkt zo’n prop meestal door jeuk in het oor, misschien ook door oorpijn – in combinatie met licht gehoorverlies.
U kunt er zeker van zijn dat uw oor voorzichtig en professioneel wordt gereinigd door een KNO-arts. Als uw oren de neiging hebben om meer afscheiding te produceren, moet u de specialist regelmatig om de drie maanden bezoeken. Het goed schoonmaken van uw oren omvat ook het gebied achter het oor. Hiervoor is lauw water voldoende. Droog het gebied daarna goed af om het risico op een oorontsteking te voorkomen.
Oorsmeer is een zeer nuttige afscheiding die essentieel is voor de hygiëne en het gezond houden van de oren. Met de juiste verzorging kunt u uw oren helpen zichzelf te reinigen en daarmee u gezondheid te bevorderen.
Interessante feiten over oorsmeer
- Europeanen hebben relatief vochtig oorsmeer door het hogere vetgehalte van ongeveer 50%. Bij Aziaten is het vetgehalte slechts 20% en dat resulteert in een nogal kruimelige consistentie.
- Heeft u zich ooit afgevraagd waarom oorsmeer zo bitter ruikt? Men denkt dat het dient als bescherming tegen insecten die zich nestelen in de gehoorgang.
- Kinderen produceren niet alleen veel meer oorsmeer dan volwassenen, maar ook zachter oorsmeer. De kleuren kunnen ook sterk variëren. Alles van lichtbruin, donkerbruin tot oranje is mogelijk.
- Mannen en oudere mensen produceren gemiddeld meer oorsmeer. Soms is de oorzaak van gehoorverlies ook te wijten aan een verstopte gehoorgang. Professionele reiniging van de oren leidt vaak tot een merkbare verbetering.