audibene onderhoud tools

Hoe onderhoud ik mijn gehoorapparaten?

U draagt uw gehoorapparaat waarschijnlijk dagelijks – bij weer en wind. Daarom is het belangrijk dat u deze goed schoonhoudt en regelmatig het filter en de dome of sleeve vervangt. Wij snappen dat u dit misschien lastig vindt, en daarom willen we u graag helpen: op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw hoortoestel goed te onderhouden en het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan. Hier vindt u informatie over het schoonmaken, het filter vervangen, de batterij vervangen en een aantal veelgestelde vragen. Bovendien kunt u via bovenstaande knop een overzicht vinden van alle nazorgpakketten die audibene aanbiedt en leggen we uit hoe u deze kunt bestellen.

Te vinden op deze pagina:
  • De schoonmaak van het gehoorapparaat
  • Het filter vervangen
  • De batterij vervangen
  • De speaker vervangen
  • Veelgestelde vragen

Bent u op zoek naar de video’s waarin we uitleggen hoe u de audibene app installeert op uw smartphone en koppelt met uw gehoorapparaten? Deze video’s hebben we verplaatst naar een pagina speciaal voor de audibene app. Klik op onderstaande knop om naar die pagina te gaan:

De schoonmaak van het gehoorapparaat

Een RIC hoortoestel schoonmaken

De achter-het-oor (of RIC) hoortoestellen zijn over het algemeen minder gevoelig dan in-het-oor toestellen, omdat de techniek niet in het oor zit. U kunt het hoorapparaat schoonmaken met kant-en-klare reinigingsdoekjes, of met een stofvrije doek en een reinigingsspray. Zorg er echter wel voor dat u voorzichtig bent met het toestel. De behuizing kunt u gemakkelijk schoonwrijven met een doekje. Bij de dome of sleeve en de receiver moet u echter wat grondiger zijn; zorg ervoor dat u dit gedeelte goed schoonmaakt en ook de kleine gaatjes en spleetjes meeneemt. Dit deel van het gehoorapparaat wordt namelijk het meest blootgesteld aan lichaamsvuil (denk aan oorsmeer of zweet).

Het filmpje hieronder laat u stap-voor-stap zien hoe u een RIC gehoorapparaat schoonmaakt. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

Het hoortoestel schoonmaken

Een CIC hoortoestel schoonmaken

De in-het-oor (CIC) hoortoestellen zijn over het algemeen gevoeliger voor vuil en vocht dan achter-het-oor toestellen, omdat de techniek zich volledig in de gehoorgang bevindt. U kunt het hoortoestel schoonmaken met kant-en-klare reinigingsdoekjes, of met een stofvrije doek en een reinigingsspray. Zorg er echter voor dat u voorzichtig te werk gaat om het toestel niet te beschadigen.

Het omhulsel van het CIC-toestel kunt u eenvoudig schoonwrijven met een doekje. Besteed extra aandacht aan de opening bij de microfoon en de luidspreker, omdat deze delen het meest blootgesteld worden aan lichaamsvuil zoals oorsmeer of zweet. Gebruik indien nodig een reinigingsborsteltje of een speciaal hulpmiddel om deze kleine gaatjes en spleetjes goed schoon te maken.

Het filmpje hieronder laat u stap-voor-stap zien hoe u een CIC hoortoestel schoonmaakt. Om het geluid aan- of uit te zetten, drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

Een in-het-oor (of CIC) hoortoestel is kwetsbaarder dan een RIC hoortoestel. Dit komt doordat alle techniek in uw oor zit en daardoor blootgesteld wordt aan oorsmeer. De praktische schoonmaak van het hoorapparaat gaat vrijwel hetzelfde als bij een RIC apparaat. Zorg er alleen bij dit toestel voor dat u de behuizing wat grondiger (maar wel voorzichtig) schoonmaakt om zo de techniek te beschermen.

Let op: een toestel op batterijen moet u laten drogen!

Als u een gehoorapparaat op batterijen draagt is het belangrijk dat u het goed laat drogen. Dit is belangrijk omdat een gehoorapparaat de hele dag in een zeer vochtige omgeving verkeert: in- of achter uw oor. Dit vocht kan de techniek van het apparaat beschadigen als u het niet elke nacht laat drogen. Voor het drogen zijn speciale droogboxen die ‘s nachts het opgehoopte vocht uit het toestel halen. U kunt zo’n droogbox bij de audicien halen of bestellen via audibene (bel ons op 030 203 01 41). Het enige wat u met zo’n droogbox hoeft te doen is uw hoorapparaten erin doen – met de batterijlade open (dit is belangrijk zodat deze ook gedroogd kan worden) – en op een knopje drukken. Het klimaat en de duur van het drogen worden dan automatisch geregeld.

Het filter vervangen

Het filter vervangen bij een RIC hoorapparaat

Het oorsmeerfilter bevindt zich aan de voorkant van het oorstukje of de receiver van uw hoorapparaat. Om dit filter te vervangen heeft u een filtervervangingsset nodig – hoe deze eruit ziet verschilt per fabrikant. Als u zo’n set bij de hand heeft kunt u het filter vervangen. Haal de dome of sleeve van uw hoortoestel af. Neem een staafje uit de verpakking; aan het uiteinde van dit staafje zit het filter, het is een klein wit ringetje. De andere kant is nog leeg. Steek deze kant van het staafje in het oude filter een draai het met de klok mee. Trek het oude filter van het gehoorapparaat af. U kunt nu het nieuwe filter plaatsen en het staafje er voorzichtig weer uittrekken.

Wij raden u aan het filter eens in de acht weken te vervangen. In het filmpje hieronder wordt u stap-voor-stap uitgelegd hoe u het filter vervangt bij een RIC hoortoestel. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

Het filter vervangen bij een CIC gehoorapparaat

Bij een in-het-oor (ofwel CIC) hoortoestel bevindt het filter zich aan de voorkant van het toestel, direct onder de sleeve. Haal de sleeve dan ook van het toestel af om het filter te vervangen. Pak uw filtervervangingsset erbij (deze kan er anders uitzien per fabrikant) en haal er een staafje uit. Aan het ene uiteinde van dit staafje zit het witte filter en het andere uiteinde is nog leeg. Steek de lege kant van het staafje in het oude filter en trek het voorzichtig uit het toestel. U kunt nu het nieuwe filter plaatsen en het staafje er voorzichtig weer uittrekken.

Wij raden u aan het filter eens in de acht weken te vervangen. In het filmpje hieronder ziet u stap-voor-stap hoe u het filter van uw CIC gehoorapparaat vervangt. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

De batterij vervangen

De batterij vervangen van een RIC gehoorapparaat

Als u een gehoorapparaat op batterijen hebt moet u de batterij eens in de zoveel tijd vervangen. Uw hoorapparaat laat u weten wanneer de batterij bijna leeg is via een herhalend signaaltje in uw oor. Als u dat signaaltje hoort weet u dus dat u de batterij zal moeten vervangen. De batterijen die u nodig hebt hangen af van uw hoortoestel – in de handleiding van uw toestel kan u vinden welke batterijen u nodig hebt. Om de batterij te vervangen opent u het batterijklepje van uw hoorapparaat. Haal de oude batterij eruit (eventueel met een magneetstaafje) en pak een nieuwe batterij erbij. Belangrijk is dat u de batterij 3 tot 5 minuten laat liggen voordat u hem in het toestel doet. Als de batterij vervangen is start het hoortoestel opnieuw op en kunt u het weer gebruiken.

In het filmpje hieronder wordt u stap-voor-stap uitgelegd hoe u de batterij van uw RIC gehoorapparaat vervangt. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

De batterij vervangen van een CIC gehoorapparaat

Als u een gehoorapparaat op batterijen hebt moet u de batterij eens in de zoveel tijd vervangen. Uw toestel laat u weten wanneer de batterij bijna leeg is via een herhalend signaaltje in uw oor. Als u dat signaaltje hoort weet u dus dat u de batterij zal moeten vervangen. De batterijen die u nodig hebt hangen af van uw hoortoestel – in de handleiding van uw toestel kan u vinden welke batterijen u nodig hebt. Om de batterij te vervangen opent u het batterijklepje van uw toestel. Haal de oude batterij eruit (eventueel met een magneetstaafje) en pak een nieuwe batterij erbij. Belangrijk is dat u de batterij 3 tot 5 minuten laat liggen voordat u hem in het hoorapparaat doet. Als de batterij vervangen is start het apparaat opnieuw op en kunt u het weer gebruiken.

In het filmpje hieronder wordt u stap-voor-stap uitgelegd hoe u de batterij van uw CIC hoortoestel vervangt. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

De dome vervangen

De dome vervangen van een RIC gehoorapparaat

Als u een RIC hoortoestel hebt, moet u de dome (het zachte siliconen dopje dat in uw oor zit) eens in de zoveel tijd vervangen. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van hoe intensief u uw hoortoestel gebruikt en hoe snel de dome verslijt. Een versleten of vervuilde dome kan invloed hebben op het draagcomfort en de geluidskwaliteit, dus het is belangrijk om deze tijdig te vervangen.

Om de dome te vervangen, haalt u het oude dopje voorzichtig van de receiver (het luidsprekertje). U kunt hiervoor meestal gewoon uw vingers gebruiken, maar wees voorzichtig om het toestel niet te beschadigen. Neem vervolgens een nieuwe dome en schuif deze stevig over de receiver totdat hij goed vastzit. Controleer altijd of de nieuwe dome stevig op zijn plaats zit om te voorkomen dat deze in uw oor blijft zitten.

In het filmpje hieronder wordt u stap-voor-stap uitgelegd hoe u de dome van uw RIC hoortoestel vervangt. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

De dome vervangen van een CIC gehoorapparaat

Als u een CIC hoortoestel hebt, moet u de dome (het zachte siliconen dopje dat in uw gehoorgang zit) regelmatig vervangen. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van hoe intensief u uw hoortoestel gebruikt en hoe snel de dome slijt of vervuilt. Een versleten of vieze dome kan het draagcomfort en de prestaties van uw toestel beïnvloeden, dus tijdig vervangen is belangrijk.

Om de dome te vervangen, trekt u het oude dopje voorzichtig van het toestel. Dit kunt u meestal met uw vingers doen, maar wees voorzichtig om het hoortoestel niet te beschadigen. Neem vervolgens een nieuwe dome en schuif deze stevig over het uiteinde van het hoortoestel totdat hij goed vastzit. Controleer altijd of de nieuwe dome stevig op zijn plaats zit om te voorkomen dat deze in uw oor achterblijft.

In het filmpje hieronder wordt u stap-voor-stap uitgelegd hoe u de dome van uw CIC hoortoestel vervangt. Om het geluid aan- of uit te zetten drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

De speaker vervangen

De speaker vervangen van een RIC apparaat

Bij een RIC hoortoestel kan het nodig zijn om de speaker (receiver) te vervangen als deze niet meer goed functioneert. Om de speaker te vervangen, haalt u de oude speaker voorzichtig los van het hoortoestel. Dit doet u door de connector voorzichtig los te trekken. Pak vervolgens een nieuwe speaker en bevestig deze stevig aan het toestel. Controleer altijd of de verbinding goed vastzit voordat u het hoortoestel weer gebruikt.

In het onderstaande filmpje wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe u de speaker van uw RIC hoortoestel vervangt. Om het geluid aan- of uit te zetten, drukt u op het geluidssymbool rechtsonder in de video.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn gehoorapparaat schoonmaken?

Hoe vies uw hoorapparaat wordt hangt af van hoeveel oorsmeer en zweet uw lichaam aanmaakt. Desondanks adviseren wij u om uw hoortoestel elke dag schoon te maken. Leer uzelf aan elke dag even een doekje over uw hoortoestel te halen en al het zichtbare vuil goed schoon te maken. In het filmpje ‘Een RIC hoortoestel schoonmaken’ ziet u hoe de dagelijkse schoonmaak van uw hoorapparaat eruit ziet.

Waarmee moet ik mijn gehoorapparaat schoonmaken?

Ongeacht of u een in-het-oor of een achter-het-oor gehoorapparaat hebt: uw hoortoestel mag niet nat worden! Leg het toestel dus nooit in water. U kunt het toestel het makkelijkst schoonmaken met een microvezeldoekje of stukje keukenpapier, waar u een speciaal reinigingsmiddel op gespoten hebt. Geschikte producten voor de verzorging van uw hoortoestel (bijv. met speciale doekjes en borstels) kunt u bij audibene bestellen. Gebruik nooit afwasmiddel, alcohol of reinigingsmiddelen die agressieve stoffen bevatten.

Hoe vaak moet ik het filter vervangen?

Hoe vaak u het filter moet vervangen is afhankelijk van hoeveel oorsmeer u hebt, maar we raden u aan om gemiddeld elke acht weken het filter te vervangen.

Welke soort batterijen moet ik hebben?

Er zijn vier verschillende soorten batterijen. In het filmpje over de ‘Batterij vervangen bij een RIC’ laten we alle soorten zien. Om uit te vinden welke soort batterijen u nodig hebt raadpleegt u de handleiding van uw gehoorapparaat.

Waarom moet ik de batterij even laten liggen?

Een nieuwe batterij heeft even tijd nodig om optimaal geactiveerd te worden. Dit doet u door de batterij 3 tot 5 minuten neer te leggen, zodat de zuurstof in de lucht de batterij activeert. Op deze manier heeft de batterij de langste levensduur en werkt hij het beste.

Waarom moet ik mijn hoorapparaat op batterijen laten drogen?

Als u een hoorapparaat op batterijen draagt is het belangrijk dat u het toestel goed laat drogen, omdat een hoorapparaat de hele dag in een zeer vochtige omgeving verkeert: in- of achter uw oor. Dit vocht kan de techniek van het gehoorapparaat beschadigen als u het niet elke nacht laat drogen.

Hoe laat ik mijn gehoorapparaat op batterijen drogen?

Voor het drogen van het gehoorapparaat zijn speciale droogboxen die ‘s nachts het opgehoopte vocht uit het toestel halen. U kunt zo’n droogbox bij audibene bestellen. Het enige wat u met zo’n droogbox hoeft te doen is uw hoorapparaten erin doen – met de batterijlade open (dit is belangrijk zodat deze ook gedroogd kan worden) – en op een knopje drukken. Het klimaat en de duur van het drogen worden dan automatisch geregeld.

Wat kan ik met de audibene app?

Met de audibene app bent u de baas over uw hoortoestel. U kunt het volume van beide toestellen afzonderlijk aanpassen en richtingshoren aan- of uitzetten. Bovendien kunt u verschillende modi gebruiken met de app: bijvoorbeeld de Spraak Modus, de Actieve Modus of de Relax Modus. De app staat u toe om de toestellen nog meer te personaliseren. Installeer de app op uw smartphone en koppel uw gehoorapparaten met de app om deze te kunnen gebruiken.

De koppeling tussen mijn gehoorapparaten en de audibene app is verbroken. Wat nu?

Als de koppeling tussen uw hoortoestellen en de audibene app is verbroken, zet u de hoortoestellen uit en weer aan en start u de app opnieuw op. Vervolgens kunt u de stappen herhalen die in de video’s op deze pagina worden uitgelegd. Als u er niet uit komt kunt u altijd bellen naar 030 203 01 41.

Hoe koppel ik mijn hoorapparaten met mijn Android smartphone?

Voor uw gemak zetten we de stappen hieronder even op een rijtje:

  1. Start de audibene app op uw smartphone
  2. Kies Bluetooth
  3. Start uw hoortoestellen opnieuw op door:
    De toestellen in de oplader te zetten en er weer uit te halen, of
    Met het knopje uit- en aan te zetten
  4. Kies uw naam wanneer het linker- en rechter hoortoestel erbij staat
  5. Telecare kunt u overslaan. Accepteer wel de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid.

Voor duidelijke video’s die u laten zien hoe u uw hoortoestellen met de audibene app koppelt, klikt u hier.

Hoe koppel ik mijn hoorapparaten met mijn iPhone?

Voor uw gemak zetten we de stappen hieronder even op een rijtje:

  1. Start de audibene app op uw smartphone
  2. Kies Bluetooth
  3. Start uw hoortoestellen opnieuw op door:
    De toestellen in de oplader te zetten en er weer uit te halen, of
    Met het knopje uit- en aan te zetten
  4. Verlaat de audibene app en open uw Instellingen.
  5. Kies Toegankelijkheid en dan Hoortoestellen.
  6. Zet de “Compatibiliteit gehoorapparaat” aan
  7. Bevestig de verbinding door op “Koppel” te tikken
  8. Ga terug naar de audibene app
  9. Kies uw naam wanneer het linker- en rechter hoortoestel erbij staat
  10. Telecare kunt u overslaan. Accepteer wel de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid.

Voor duidelijke video’s die u laten zien hoe u uw hoortoestellen met de audibene app koppelt, klikt u hier.

Heeft u op deze pagina niet gevonden wat u zoekt? Klik op onderstaande knop om naar de “audibene app”-pagina te gaan, waar u video’s vindt die u laten zien hoe u de audibene app installeert en uw hoortoestellen met de app koppelt.