Tips tegen oorpijn
Oorpijn is erg vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Het komt vooral veel voor bij kinderen. Soms kunnen eenvoudige huismiddeltjes helpen om oorpijn te verlichten. Om de oorzaken te bestrijden, moet u zeker een arts raadplegen. Via deze pagina informeren wij u graag verder over de oorzaken, symptomen, huismiddeltjes en behandelmethoden.
Op deze pagina:
- Symptomen van acute oorpijn
- Oorzaken van oorpijn
- Oorpijn en gehoorverlies
- Huismiddeltjes tegen oorpijn
- Oorpijn en verkoudheid
- Wanneer moet ik naar de dokter?
Symptomen van acute oorpijn
Oorpijn kan kortstondig en spontaan optreden, maar ook aanhoudend. Het gaat vaak gepaard met algemene verkoudheidsverschijnselen zoals koorts, een loopneus of slikproblemen, en vaak ook met gehoorproblemen, duizeligheid en oorsuizen. Het meest voorkomende symptoom is een onaangenaam gevoel van druk in het oor, dat aan één of beide kanten kan voorkomen.
Oorzaken van oorpijn
Oorpijn is vaak het gevolg van een ontsteking. Acute middenoorontstekingen komen vooral voor bij kinderen. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld verwondingen aan het trommelvlies of vreemde voorwerpen in het oor. Onjuiste reiniging van de gehoorgang met wattenstaafjes of zelfs scherpe voorwerpen kan leiden tot kleine verwondingen in de gehoorgang, die vervolgens geïnfecteerd kunnen raken door bacteriën en schimmels. Grote drukverschillen in de omgeving, bijvoorbeeld tijdens het vliegen of duiken, kunnen ook oorpijn veroorzaken, vooral als u tegelijkertijd verkouden bent. Verstopte sinussen kunnen ook een drukkend gevoel in de oren veroorzaken.
Oorpijn en gehoorverlies
Een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor kan het gehoor tijdelijk belemmeren en ook leiden tot oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Een drukkend gevoel in het oor kan ook leiden tot slecht horen omdat het trommelvlies niet meer vrij kan trillen. Dit effect is ook merkbaar als u op grote hoogte reist, bijvoorbeeld in de bergen of in een vliegtuig. Als dit drukgevoel echter langer aanhoudt, is voorzichtigheid geboden, net als bij scherpe pijn. Als een middenoorontsteking niet wordt behandeld en te lang aanhoudt, kan dit leiden tot blijvend gehoorverlies. Raadpleeg daarom altijd een arts als de oorpijn aanhoudt.
Huismiddeltjes tegen oorpijn
Een huismiddeltje dat goed is gebleken is uienzakken. Schil hiervoor een ui en snijd hem in kleine stukjes. Doe de uienblokjes in een dunne doek of zak zodat er niets uit kan vallen. Verwarm de zak vervolgens voorzichtig, bijvoorbeeld boven stoom, tussen twee hete kruiken of in de magnetron. Een andere optie is om de uienblokjes kort te bakken in een pan voordat u de zak vult. Maar wees voorzichtig, het zakje mag niet te heet zijn als u het gebruikt. Plaats het zakje op het oor zodat het schedelbot achter de oorschelp ook bedekt is.
De warmte in combinatie met de ingrediënten van de ui zorgt voor verlichting. Om volledig effectief te zijn, moet u het minstens een half uur, of zelfs langer, laten zitten. U kunt een kapje, een hoofdband of zelfs een handdoek rond het oor gebruiken om het zakje op zijn plaats te houden. Het aanbrengen kan als nodig twee tot drie keer per dag herhaald worden. Verwarmende lampen met rood licht kunnen ook verlichting geven. Wees echter voorzichtig bij het gebruik ervan om brandwonden te voorkomen. Volg altijd de instructies van de fabrikant. Het oor spoelen met lauw zout water kan ook helpen.
Keelpijn en oorpijn, verkoudheid, moeite met slikken
Oorpijn komt vaak voor bij verkoudheid en is vooral merkbaar bij slikken. Dit komt doordat de mond en keel verbonden zijn met het middenoor door wat bekend staat als de buis van Eustachius. Dit smalle kanaal helpt meestal om drukverschillen voor en achter het trommelvlies gelijk te maken. Als de buis van Eustachius tijdens een verkoudheid verstopt raakt door afscheiding, kan er bij het slikken een pijnlijke overdruk in het middenoor ontstaan. Het inhaleren van waterdamp of essentiële oliën kan helpen om de sinussen en de buis van Eustachius vrij te maken en zo de oorpijn te verlichten.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Als jonge kinderen of baby’s last hebben van oorpijn, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Over het algemeen geldt het volgende, ongeacht de leeftijd van de persoon in kwestie: als het vermoeden bestaat dat de oorpijn wordt veroorzaakt door een middenoorontsteking of een verwonding aan het oor, is een onmiddellijk bezoek aan de arts aan te raden. Hetzelfde geldt als de pijn langere tijd aanhoudt. De arts zal de gehoorgang onderzoeken met zijn instrumenten, de oorzaken van de oorpijn ophelderen en, indien nodig, effectieve medicatie voorschrijven.